Home / Fochteloërveen / Actueel /
5-5-2012 In mei niet dichtbij het ei


Vorig jaar was in mei duidelijk dat het broedseizoen van de kraanvogel voorbij was. De belangrijkste oorzaak was de droogte die nesten gemakkelijk bereikbaar maakte voor rovers. Na de brand bleef het droog. Eťn kraanvogel probeerde het nog in de zomer, maar daar kwamen de eieren niet van uit. Verdere nalegsels bleven uit. Jammer natuurlijk, maar ťťn seizoen overslaan na tien succesvolle broedjaren, brengt het succes van de prille populatie niet in gevaar.

Dit jaar betere kansen voor kraanvogels 
Dit voorjaar is het koud, wisselvallig, met geregeld neerslag en dat is prettig als je rustig zit te broeden. Vossen zijn er nog steeds, maar met een hoge waterstand en voldoende ander voedsel maakt de kraanvogel als grondbroeder een goede kans.

Momenteel (april/mei 2012) broeden de kraanvogels op het veen en is rust prioriteit. Houdt u zich aan de bordjes en aan de verzoeken van de beheerder. Vanuit het uitzichtplateau van de uitkijktoren kunt u veel zien. Juist omdat er in een groot gebied rust is, voelen de kraanvogels zich veilig.delen


contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989